返回列表 發帖

零用錢愈少愈容易抑鬱

..復康機構「再生會」的調查發現,約兩成的中小學生出現抑鬱的傾向,零用錢愈少的學生就愈容易出現抑鬱的病徵。

再生會在本學年以問卷形式訪問了1200多名中小學生,結果又發現當中45人出現嚴重抑鬱傾向,每月零用錢少於400元的學生較容易出現抑鬱傾向。

臨床心理學家陳皓宜,建議家長特別留意子女,是否出現突然的心理轉變,以及長期的腸胃問題或失眠等徵狀,應向精神科醫生求診。

..
集思廣益凝聚力量是為茶館精神

me too

唔怪之得我由細到大都咁抑鬱啦....
Fayefaye1010=菲菲=sofaye
**心簡單,世界就簡單,幸福才會生長;心自由,生活才自由,到哪都有快樂 ^^**

唔怪之得我由細到大都咁抑鬱啦....
fayefaye 發表於 2012-7-13 10:55

你又o黎扮野

400一個月又真係小d~~禾刀200一個禮拜啦~~

你又o黎扮野
貓哥 發表於 2012-7-13 11:57

我講真架.....睇我個相都知我少年辛苦啦
**心簡單,世界就簡單,幸福才會生長;心自由,生活才自由,到哪都有快樂 ^^**

fayefaye 發表於 2012-7-13 12:05

吾覺wow

fayefaye 發表於 2012-7-13 12:05

我都唔覺...

我F1一個月先好有幾拾蚊....F5先有一百左右....@@
發怒,是用别人的錯誤懲罰自己; 煩惱,是用自己的過失折磨自己
後悔,是用無奈的往事摧殘自己; 懮慮,是用虛擬的風險惊嚇自己
孤獨,是用自制的牢房禁錮自己; 自卑,是用别人的長處抵毁自己

我都唔覺喎,我仲係小學雞時已走去派報紙,
由細到老都窮風流餓快活,到家下腦筍未生埋,應該茅㧕鬱
沒有偶然,沒有必然。
凡事皆>因。果。

吾覺wow
貓哥 發表於 2012-7-13 12:29

額頭闊嘅人有祖蔭, 少年運較好, 我呢d額頭偏窄的....少年辛苦吖!!
細個時媽媽有攞d小工回家做, 我係幫手做小工賺零用架....